העיסוק בגינון וטיפוח צמחים מציע יתרונות טיפוליים עמוקים עבור אנשים במצוקה רגשית, כולל אלה המתמודדים עם חרדה, דיכאון, תחושות של חוסר ערך, זעם, צער עמוק ואתגרי טיפול במתמודדי נפש הנוטלים טיפול תרופתי פסיכיאטרי. פעולת הטיפול בצמח חי מאפשרת חיבור למטרה, חיבור לכוח החיים תוך מתן חיים ל״אחר״, ונוגדת תחושות של חוסר ערך או ניתוק.
מחקרים שונים מצאו (מקורות בסוף *) שעבודה עם אדמה וצמחים הוכחה כמפחיתה את רמות הקורטיזול ״הורמון הסטרס״ ועמילאז ברוק הקשורים להפגת והפחתת מתח וחרדה ומאפשרת קידום מצב מרגיע ומדיטטיבי. גינון מציע דרך חיובית לעיבוד רגשות כמו זעם או אבל באמצעות מעורבות פיזית וניתוב אנרגיה לפעילות בונה המעודדת כוח חיים.
השגרה הקבועה של שתילה, השקיה וגיזום מספקת מבנה וקרקע, ועוזרת לווסת את המקצבים היומיומיים.
מחזורי הצמיחה וההתחדשות של הטבע יכולים לעורר תקווה, להזכיר לאנשים את היכולת שלהם לרפא, ליצור ולשנות.
החוויה החושית - לגעת באדמה, לראות את הצבעים והגוונים הירוקים, להריח פרחים, מעוררת את החושים, מה שיכול לעזור לאנשים להתקרקע ולהתחבר אל הרגע הנוכחי, הכאן ועכשיו, שהינו מרכיב מרכזי של תרגול מיינדפולנס להפחתת תגובתיות רגשית.
גינון מספק צורה של "פעילות גופנית ירוקה", המשלבת פעילות גופנית ושהייה בחוץ בסביבה טבעית. פעולה זו נקשרת לשיפור מצב הרוח, הגברת רמות סרוטונין ולכן תחושת רווחה רבה יותר.
העיסוק בגינון מטפח סבלנות וחוסן, מלמד שיעורים חשובים בהתמדה ובטיפול, שיכולים לתרום ליצירת חמלה עצמית וצמיחה אישית.
״פעולה ירוקה״ של גינון מייטיבה עם :הפחתת חרדה ומתח.
התאוששות מחוסר קשב וריכוז.
ירידה בדיכאון.
שיפור זיכרון .
שיפור אושר וסיפוק מהחיים.
הפחתת PTSD.
הגברת היצירתיות, הפרודוקטיביות ותשומת הלב.
השפעות מופחתות של דמנציה.
הערכה עצמית מוגברת.
גינון הוא פעילות טיפולית בעלת יתרונות בריאותיים נפשיים מדידים, מה שהופך את העיסוק בגינון לבחירה מצוינת לטיפול במתח וריפוי נפשי-רגשי.
הנה כמה סיפורים מעוררי השראה על האופן שבו גינון עזר לאנשים להתמודד עם אתגרי בריאות הנפש, משברים רגשיים, מתח כרוני וחרדה:
1. הסיפור של ד״ר Tamasi Basu: במהלך הסגר הראשון של COVID-19 בבריטניה, ד"ר באסו מצאה את עצמה המומה מלחץ כרופאת משפחה. היא פנתה לגינון, מה שלא רק הפיג את החרדה שלה אלא גם הביא לה שלווה ושמחה עצומים. העבודה עם צמחים הפכה לתרגול מדיטטיבי שעזר לה להתחבר מחדש לעצמה ולטבע.
2. המסע של אנאבל פדוויק: בתור תומכת בטיפול בגינון, אנאבל משתמשת במקצוע שלה כדי לתמוך בטיפול נפשי. באופן אישי, גינון עזר לה במהלך ההתמודדויות שלה עם חרדה, סיפק מבנה יציב לפעולה חיובית ותחושת הישג. כעת היא חולקת את הניסיון שלה כדי לקדם טיפול בגינון עבור אחרים.
3. ריפוי באמצעות גינות קהילתיות: בטקסס, גן ההוראה המשתרע על פני 27 דונם באוניברסיטת טקסס, הפך למקלט עבור סטודנטים וחברי קהילה. המשתתפים דיווחו שהרגישו שלווים יותר וען אנרגיות נפשיות מחודשות, לאחר שבילו זמן בגינון. הפעולה הירוקה בגינון מטפחת מיינדפולנס וחיבור עמוק לעולם הטבע.
4. גינון בתהליכי אבל: בהוספיס קרנסלי שילבו גינון טיפולי כדי לסייע למטופלים ולמשפחותיהם להתמודד עם צער, אבל ואתגרים רגשיים. בנוסףֿ, ההליכה בגנים מציעה מרחב להרהור, ריפוי ותמיכה רגשית.
5. בקיבוץ הרדוף, שם מתגוררים מתמודדי נפש בקהילות טיפוליות תומכות, חלק מהפעילות השיקומית שלהם, הינה עבודה בחקלאות הביודינאמית ב״גן- הבית״.
סיפורים אלו מדגישים את ההשפעה העמוקה של גינון כפעילות טיפולית. מהפחתת מתח ועד לקידום תחושת מטרה, גינון מציע מרחב לא שיפוטי לצמיחה והתאוששות. אם תרצה מידע מפורט יותר, ניתן לחקור מידע נוסף במקורות וברחבי האינטרנט.
מקורות -
https://www.rhs.org.uk/advice/health-and-wellbeing/real-life-stories
https://agrilifetoday.tamu.edu/2022/04/25/the-positive-effects-of-gardening-on-mental-health/
https://www.healthcentral.com/mental-health/gardening-good-for-mental-health
Journal Articles and University Research:A meta-analysis published in Preventive Medicine Reports by Soga, Gaston, and Yamaura highlights the positive effects of gardening on health, including stress reduction and improved mental well-being. Research led by the University of Essex demonstrates the benefits of "green exercise" (physical activity in nature), linking it to reduced depression and anxiety, as well as improved self-esteem and mood
Professional Organizations:The British Psychological Society (BPS) discusses how gardening reduces cortisol levels, improves mood, and promotes mental health. This aligns with findings from multiple studies on "green exercise" and its psychological benefitsPopular Science and Psychology Outlets:Psychology Today covers studies that support the idea of gardening as a way to lower stress and improve mindfulness by fostering connections with nature and engaging in sensory experiences
These sources combine empirical research and professional insights, underscoring the therapeutic value of gardening for mental
.health